Toen ASVZ in 2016 nadacht over hoe de belangrijkste topics van het kwaliteitskader Gehandicaptenzorg van VWS het best geïmplementeerd konden worden, ontmoetten we hoogleraar innovatie, prof. dr. Jeff Gaspersz, op Nyenrode in Breukelen.
In een bijzondere kampvuur-sessie op een boscamping inspireerde Jeff ons management om vanuit de eigenheid en uniciteit van onze organisatie innovaties op te halen en van buiten naar binnen te brengen. Kernwaarden als bodem voor een wendbare toekomstbestendige ondersteuning van cliënten van nu en later.
Zijn dialoogdiner bleek een inspirerend instrument voor het door ASVZ gewenste stap voor stap verbeteren in een blijvend gesprek tussen cliënten, ouders/verwanten, vrijwilligers en medewerkers,
Gelijkwaardige dialoog maakt het mogelijk alle stakeholders die betrokken zijn bij het proces van langdurige zorg, met elkaar te laten praten over wat in deze situatie voor deze betrokkene morgen het leven een beetje beter kan maken. Regie voor cliënt en gezamenlijke regie voor iedereen in het netwerk om die cliënt heen.
Weg van het grand design en systeemwijzigingen en daarbij behorende systeemchecks, een gesprek voeren, ontdaan van bureaucratische ballast, waar iedere zorgorganisatie (en dus ook ASVZ) last van heeft.
Terug naar de bedoeling: alleen mens worden met en door andere mensen. Van moeten naar ontmoeten. Behalve mogelijkheden, ook kijken naar wat (nog) niet lukt.
Op meer dan 350 locaties zijn diners in allerlei vormen en met uiteenlopende maaltijdkeuzes werkelijkheid geworden. Je kijkt je ogen uit naar wat er aan veelkleurige, veelvormige en vooral persoonlijke variaties op dit thema zijn ontstaan. Driegangendiners, picknicks, high teas, Italiaans en zoveel meer.
Vele kleine en grotere verbeteringen konden worden doorgevoerd. Juist door kleine veranderingen en het besef dat je alleen samen verder kunt komen, is de bodem voor de best mogelijke zorg voor de komende jaren verder verstevigd. Inmiddels zijn na een inspiratiesessie de diners 2018 weer in volle gang.
Zo wordt strategische innovatie bereikbaar en tastbaar voor de direct betrokkenen, of het nou om zorgtechnologie, werk of bejegening gaat. Mensen met een beperking, verwanten en begeleiders ervaren dat de essentie van de zorg omzien naar elkaar is en beseffen dat dit voor ieder mens, met en zonder beperking, het leven de moeite waard maakt.
drs. Wim Kos,
voorzitter raad van bestuur ASVZ