Denkbewegers noem ik de vragen die ons denken in beweging zetten, ons nieuwe denkrichtingen en perspectieven bieden.
In het kansboekje heb ik de volgende 8 denkbewegers vermeld die ondersteunen bij het denken over veranderingen in ons werk en leven:
- Wat is de essentie van deze verandering? Kan ik het op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven formuleren? Als ik het anders formuleer, verandert dat mijn denken of mijn gevoel erover? - Hoe ga ik om met de onzekerheid die deze verandering met zich meebrengt? Wat geeft mij innerlijke zekerheid in deze verandering? Hoe kan ik die zekerheid vergroten? - Wat zijn de kansen van deze verandering voor mijn persoonlijke groei, voor de voortgang in mijn loopbaan, voor het ontwikkelen van nieuwe relaties en samenwerkingsverbanden? - Hoe vormt deze verandering een test voor mijn kennis, vaardigheden, durf en doorzettingsvermogen? - Kan ik deze verandering beïnvloeden? Zo ja, wat zijn dan mijn acties? Met wie kan ik daarin samenwerken? - Met wie kan ik een kansgericht gesprek over deze verandering voeren? - Als ik terugkijk naar alle veranderingen in mijn werk en leven, welke lessen heb ik dan geleerd? - Wat is mijn diepste wens over deze verandering?
Nieuwe denkbewegers: - Wat brengt deze verandering op emotioneel vlak bij mij teweeg? - Zie ik tegen de verandering op? kan ik verklaren waarom? - Wat zijn de consequenties als ik niet meega in de verandering? - Hoe kan ik mijn vertrouwen voeden dat deze verandering uiteindelijk positief voor mij zal zijn? - Hoe heb ik in het verleden gereageerd op grote en/of minder grote veranderingen? Hoe ging ik hiermee om? - Zou ik mij comfortabel/optimaal voelen in een omgeving/leven waar nooit wat verandert?