Genieën als Edison, Darwin, Einstein, Mozart, Freud of Leonardo Da Vinci, zijn altijd geliefde personen voor studie geweest. We hopen te kunnen leren van hoe zij hun problemen aanpakken. Misschien is die kennis te gebruiken om uitzonderlijke resultaten te bereiken in ons eigen werk en leven.
De belangrijkste studies naar genieën wijzen allemaal in één richting. Deze uitzonderlijke mensen beschikken over een uiterst soepele en onderzoekende geest. Zij blijven zich vragen stellen over zaken die iedereen voor waar aanneemt. Zij zoeken verder als anderen denken al de beste oplossing te hebben gevonden. Ze zijn in staat situaties vanuit meerdere kanten te bekijken. Hun beweeglijke geest kan zich echter ook intensief en langdurig op één onderwerp concentreren.
Genieën zijn mensen die hun leven wijden aan het talent dat ze in zich hebben ontdekt. Hun vermogen tot volharding putten zij uit hun passie. Het zijn productieve denkers die in staat zijn het eerder geleerde af te werpen en op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Die nieuwe oplossingen vinden ze doordat ze het probleem van meerdere kanten bekijken. Ze laten zich hierbij niet vangen door oude zienswijzen maar trachten nieuwe manieren van kijken te vinden. Soms slagen ze erin door het perspectief maar een klein beetje te wijzigen al een nieuwe kans te vinden.
Paul Cézanne, de invloedrijke postimpressionistiche Franse schilder, had een geliefd thema voor zijn kunstwerken: de Saint-Victoire berg, dicht bij zijn huis in Aix-en-Provence. Hij heeft deze berg wel zestig keer geschilderd. Iemand vroeg hem eens of het niet saai was om maar steeds hetzelfde object te schilderen. Cézanne gaf aan dat het helemaal niet saai was. ‘Als ik het doek maar wat verplaats, levert dat al een geheel nieuw landschap op.’
Ook Claude Monet stond erom bekend dat hij de kathedraal van Rouen steeds weer opnieuw schilderde. Hij slaagde er echter in om elke keer weer een andere fascinerende creatie van de kathedraal op het canvas te maken. Ook zijn geheim was dat hij nieuwe manieren van kijken naar een vertrouwd object vond. Niet zo zeer door als Cézanne steeds weer een nieuwe positie te zoeken. Monet wachtte geduldig totdat een nieuw jaargetijde een ander soort licht en kleur bracht bij zijn kathedraal.
TIPS:
Een kenmerk van uitzonderlijkheid is de durf te experimenteren met nieuwe invalshoeken. Slechts een kleine verandering van omgeving, een onverwacht gesprek of een eenmalige andere activiteit, kan al nieuwe, wellicht kansrijke, perspectieven brengen.
- Fiets eens bewust langs een andere route naar je werk en ga na of je boeiende andere dingen te zien krijgt.
- Kom gedurende een maand in winkels waar je anders nooit naar binnen stapt.
- Bekijk de medewerkerslijst van je organisatie. Kies volledig willekeurig iemand uit. Bel of mail die en stel voor eens te gaan lunchen.
- Neem een middag vrij en ga naar een centrum waar men beurzen en exposities organiseert. Bezoek zo’n evenement, ook al denk je vooraf dat het thema je niet zal interesseren.
- Neem een proefabonnement voor enkele maanden op een tijdschrift dat je anders nooit zou kopen.
- Bezoek eens een wedstrijd van een sport waar je eigenlijk geen belangstelling voor hebt.
- Maak een fotoreeks van je eigen vertrouwde tuin, echter vanuit zulke perspectieven dat jezelf en anderen verwonderd zullen raken over de verborgen schoonheid van je eigen tuin.
Prof. dr. Jeff Gaspersz, hoogleraar innovatie, Nyenrode Business Universiteit
spreker (https://www.jeffgaspersz.nl/tp-23740-2/spreker) en schrijver (https://www.jeffgaspersz.nl/tp-23740-2/boek) over innovatie en (business) creativiteit
Photocredit: Pixabay