Soms zien we in een verandering, gebeurtenis of ontmoeting de kans niet niet omdat we een te eenzijdige blik hebben. We denken bijvoorbeeld vooral in problemen in plaats van mogelijkheden. Wanneer we voor een belangrijke of moeilijke uitdagingstaan is het juist van belang kansgericht te denken en te doen. Dit boek biedt een schat van praktische adviezen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken in werk, relaties en andere levensgebieden. Het geeft aan hoe we met onze creativiteit en verbeeldingskracht onze doelen kunnen bereiken.
Jeff Gaspersz: Grijp je Kans!, Vind en benut nieuwe mogelijkheden
Het Spectrum (2009)
ISBN 978-90-491-0092 6
331 pagina’s
prijs: € 20,95
Bestellen: [Managementboek.nl (https://www.managementboek.nl/boek/9789049100926/grijp-je-kans-jeff-gaspersz)]
Proefhoofdstuk: Ontwikkel scenario’s over jezelf
De vraag ’Waar wil je over vijf jaar - of over tien jaar - zijn?’ is de favoriete vraag van de loopbaanadviseur. Sommige mensen vinden het wel leuk om daarover na te denken. Het zet hen aan tot dagdromen over de ideale toekomst. Anderen raken geïrriteerd door zo’n vraag. Ze willen helemaal niet al zo volgens een gepland pad de toekomst ingaan. Ze zien wel wat er op hen afkomt en reageren daarop. Bovendien, beweert deze groep, zit het leven vol toevalligheden. Je spreekt op een receptie iemand en die wijst je op een andere aantrekkelijker baan die je uiteindelijk neemt. Was je vijf minuten eerder van die receptie vertrokken, dan had je die persoon nooit gesproken.
Sla een boek op met beschrijvingen van mensen en hun loopbanen. Wat je meteen opvalt in al die levensverhalen is dat deze mensen vroeg in hun loopbaan nooit hadden kunnen voorspellen waar ze uiteindelijk terecht zijn gekomen.
Betekent dat nu dat we er maar helemaal mee op moeten houden ons de toekomst te verbeelden? Dat zou jammer zijn. Dan missen we namelijk de kans om de energie te krijgen waarmee we dingen kunnen aanpakken en omgevingen op te zoeken waar kansen op je af kunnen komen.
Om het hierboven genoemde voorbeeld van de receptie nog even aan te halen: misschien was je wel juist op die receptie en bleef je er langer omdat je de hoop had er boeiende mensen te ontmoeten. De Romeinse filosoof Seneca heeft ooit gezegd dat een gelukkig toeval ontstaat wanneer voorbereiding de kans ontmoet. Een belangrijke voorbereiding om goede gebeurtenissen je te laten ’toevallen’ is het verbeelden van wat je wilt creëren.
Een ander belangrijk voordeel van het verbeelden van een mooie toekomst: je krijgt er een ondernemingsgerichte energie van die je in staat stelt ook werkelijk aan je toekomst te bouwen. Je voorkomt dat je leven je overkomt en je steeds moet opmerken ’Wat gaat de tijd snel, is er nu alweer een jaar verstreken?’ (zonder dat er iets wezenlijks is veranderd). Door je acties moet jij niet op het leven reageren, maar moet het leven op jou reageren.
Wanneer je toch aan het dromen bent, waarom zou je het dan bij één toekomst laten? Dan heb je weinig keus. Je zou dus meerdere toekomsten kunnen verzinnen.
Verbeeld je toekomst over drie jaar wanneer je weinig actie zou ondernemen en je huidige werk zou voortzetten. Wat zou er in ieder geval wel zijn veranderd? Probeer dat zo levendig mogelijk te beschrijven. Hoe ziet je leven eruit? Hoe boeiend zal het werk zijn? Wat verdien je? Hoe groot is je netwerk?
Beschrijf nu jezelf over drie jaar, maar maak bewust een ander scenario. Het scenario waarin je wél bepaalde gerichte acties in je werk hebt ondernomen en je misschien wel een andere baan hebt. Hoe zien je werk en leven er dan uit? Beschrijf dat ook. Dat kost de nodige fantasie, maar zo’n gedachte-experiment is wel leuk om te doen.
Vraag jezelf nu af wat voor gevoel je krijgt bij elk van de twee scenario’s. Is een van deze scenario’s een toekomst waar je de voorkeur aan geeft? Een toekomst die je graag zou willen realiseren? Zo ja, wat zou je nu kunnen doen (of juist achterwege laten) om naar dat scenario toe te werken?
TIP:
Je moet er wel even voor gaan zitten om de bovenstaande scenario’s uit te schrijven. Misschien vind je het zelfs wel leuker om het in een tekening uit te beelden. Het grote voordeel is dat je nu je verbeeldingskracht aan het werk hebt gezet. Hiermee kun je ontstijgen aan allerlei beperkingen. Je legt hiermee het fundament voor een toekomstwens die richting kan geven aan je handelen. De Duitse dichter Goethe moedigt ons in dit opzicht aan met zijn uitspraak: ’Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.’