Kansdenkers hebben een soort extra zintuig ontwikkeld voor het herkennen van de kans. De Engelse managementdenker Charles Handy heeft in zijn boek The New Alchemists uitzonderlijke ondernemers en ondernemende personen geïnterviewd.
Hij noemt ze de ‘nieuwe alchemisten’. Net als de alchemist goud trachtte te maken, zo tracht ook de ondernemer uit het niets de kans te scheppen. Een uiterst belangrijk kenmerk van de ondernemer blijkt zijn vermogen om anders naar zaken te kijken.
Handy noemt dat het zien met ‘het derde oog’. Een denkbeeldig extra oog waarmee je zaken vanuit een andere invalshoek kunt bekijken en uit je eigen mentale ‘box’ kunt stappen.
Zo noemt Handy de Londense ondernemer Dennis Stevenson die met zijn ‘derde oog’ kijkt naar het Bankside Power Station, een gesloten elektriciteitscentrale aan de zuidzijde van de Theems. Hij ziet met zijn derde oog in het gebouw al een nieuw museum voor moderne kunst verrijzen. En dat werd het ook: het Tate Modern (http://www.tate.org.uk/visit/tate-modern)
Je kunt je eigen kansgerichte ‘derde oog’ ontwikkelen door oefening. Veel kansen zijn een kans omdat ze het gat dichten tussen het gewenste en het huidige. De wereld zit vol met nog onvervulde behoeften en dus kansen om die te vervullen. Het is dan wel belangrijk om de tijd te nemen goed te observeren.
Loop bij wijze van oefening eens tien minuten door een druk station, aandachtig observerend, kijkend met Handy’s ‘derde oog’ en met één vraag in gedachten. Wat zie ik waaraan mensen zich op het station ergeren of waaraan ze behoefte hebben, maar die ze niet vervuld krijgen?
Deze kleine oefening leert je kansgericht observeren. En als je de kans toch mist? Dan denken we aan de uitspraak van de ondernemer Richard Branson: ‘Een kans is al een bus. Er komt altijd wel weer een volgende.’
Tekstpassage uit mijn nieuwste boek: Zo ontdek je innovatiekansen (http://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3669001/nieuws/mijn_nieuwste_boek_zo_ontdek_je_kansen_voor_innovatie.html?page=0), Cadenza Books, september 2017
© Jeff Gaspersz, 2017
Photocredit: Pixabay