Ontmoetend leven - prof. dr. Jeff Gaspersz

Ontmoetend leven

In een ontmoeting waar je de tijd voor neemt, schuilt een kans om te leren, te delen en te groeien. Je vertelt elkaar over je leven, ambities en problemen. Je deelt met de ander jouw kijk op het leven. Na zo’n werkelijke ontmoeting kan je eigen spectrum van kijkmogelijkheden rijker zijn.

Wat ons soms afhoudt van een onverwachte leerrijke ontmoeting is vooringenomenheid. Je ziet een bepaald persoon niet als een persoon die jou nog iets kan leren. Als je er echter genoeg voor openstaat kun je van iedereen leren. Ook van kinderen. Dat zijn immers de mensen die nog niet zo gekneed zijn om op één bepaalde manier naar een situatie te kijken. Zij hebben wat de filosoof Arthur Koestler de ”innocence of perception” heeft genoemd. Ze kijken om zich heen zonder vooroordelen. Dus experimenteren ze volop, met al hun geestdrift.

Wat stimulerend kan zijn voor een echte ontmoeting, is de wijze van gespreksvoering. Wil je werkelijk kennisnemen van de perceptie van de ander, dan is dialoog de beste manier. Bij een discussie gaat het vooral om het naar voren brengen en verdedigen van standpunten. In de dialoog ontmoet je. Je hoeft niet meer zo nodig jouw standpunt naar voren brengen. Het accent ligt op luisteren, op openheid en het proberen te begrijpen hoe de ander denkt en waarneemt. Een debat of discussie kan maar één winnen. Bij een dialoog wint iedereen omdat je kwam met je eigen beelden en ervaringen. Als je weggaat draag je die van de ander ook bij je.

Ik heb frequent aan dialogen deelgenomen waar mensen elkaar vooraf niet kenden. Binnen een korte tijd ontstond er een intens wederzijds begrip en een grote herkenning. De positieve energie is voelbaar in het gesprek. Je herkent de ander als tijdgenoot die levend en werkend in een vaak geheel andere context, toch met dezelfde vragen worstelt. Zo’n dialoog kan ook een ontmoeting zijn met je eigen manier van kijken. Tijdens het gesprek verwoord je immers jouw eigen blik op wat je bezighoudt in je werk en leven. Wat je dan tegen de ander zegt, bevestig je ook tegenover jezelf.

Hoe meer werkelijke ontmoetingen je met andere mensen hebt, hoe rijker en gebalanceerder je eigen leven kan zijn. Het geeft bovendien een boeiend perspectief op het leven: het leven als een reeks van ontmoetingen. Elke ontmoeting biedt een kans tot delen. Ook al gaat het om een eenmalige ontmoeting waar je de tijd voor neemt. Als er werkelijk is gedeeld, ben je verrijkt.

TIP:

Neem jezelf voor om binnen een maand met drie mensen in je netwerk een dialoogdiner te organiseren. Tijdens het dialoogdiner staat bijvoorbeeld de vraag centraal: Waar ontleen je zingeving aan in je werk? Een goede manier om de banden in je netwerk nog eens aan te halen in een aangename bijeenkomst. Speel tijdens de dialoog niet de gespreksleider. Open met de startvraag en laat het gesprek daarna zijn beloop nemen.

 

Jeff Gaspersz, is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarvoor was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit en aan KPMG. Hij is een veelgevraagd spreker (https://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-76606/pagina/feedback.html) over innovatie en creativiteit op conferenties, seminars en masterclasses.

Zijn boeken (https://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3676247/nieuws/zo_ontdek_je_kansen_voor_innovatie.html?page=0) gaan over hoe je als organisatie, team, professional of ondernemer innovatiekracht ontwikkelt om steeds opnieuw kansen te ontdekken en te benutten. In zijn eigen uitgeverij (http://www.ideaseedingbooks.nl/pg-29124-7-91041/pagina/categorie_-_spiritualiteit.html) geeft hij onder meer boeken uit over meditatie, levensenergie en ontspanning.


 

iStock_000000971899Small-Story iStock_000000971899Small-Story